Hoe bereken / bepaal ik de (markt) waarde van mijn auto?

Factoren bepalend voor waarde

Wat is de (markt)waarde van je auto? De waarde van een product wordt bepaald door wat mensen bereid zijn op dat moment ervoor te betalen. Dit principe van vraag en aanbod geldt natuurlijk ook voor auto’s. Het berekenen van de waarde van je auto is niet eenvoudig want het is afhankelijk van een groot aantal factoren. We noemen de belangrijkste:


Leeftijd van je auto: hoe jonger de auto is, hoe hoger doorgaans de marktwaarde.


Merk en model: heb je een recent model auto dan zal de marktwaarde veelal hoger zijn dan bij een ouder model. Heb je een bijzondere/exclusieve uitvoering van een bepaald model, bijvoorbeeld met allerlei opties, dan zal de prijs veelal hoger zijn dan bij een ‘gewoon’ model.


Kleur: veel mensen hebben een voorkeur voor een auto met een neutrale kleur zoals zwart, antraciet of donkerblauw. Een zwarte auto heeft dan ook doorgaans een hogere marktwaarde dan bijvoorbeeld een rode auto. Een witte auto wordt niet door iedereen gewaardeerd, vooral omdat je dan snel ziet als-ie vuil is. Het vreemde van de kleur wit is dat het ene jaar wit ‘in’ is en een ander jaar weer veel minder. Wit is dus een trendgevoelige kleur voor auto’s. Heeft je auto metallic lak? Mooi, want vaak levert dat een hogere prijs op dan een auto met gewone lak.


Wel/niet schade: heeft je auto schade gehad? Als de schade vakkundig is hersteld hoeft dit niet negatief te zijn voor de hoogte van de waarde van je auto. Heeft je auto op dit moment lichte schade, dan zal natuurlijk bepaald moeten worden wat de kosten voor reparatie zullen zijn. Deze reparatiekosten zijn uiteraard van invloed op de huidige waarde en dus de verkoopprijs van je auto.


Technische staat: natuurlijk is de technische staat van je auto van groot belang. van je auto. Is je auto in een prima technische staat en zijn er geen grote onderhoudswerkzaamheden nodig of zijn die niet te verwachten? Dan is de waarde hoger dan bij een auto die (dringend) groot onderhoud nodig heeft. Van belang is ook de onderhoudshistorie van je auto (boekje van de merkdealer) omdat je daarmee kunt aantonen wanneer welke onderhoudswerkzaamheden zijn verricht.


Onderhoud en restwaarde

Van groot belang voor de restwaarde van je auto is ook de onderhoudshistorie. Heeft je auto op de juiste tijden en bij de juiste km-stand de benodigde onderhoud gehad, is dat vakkundig uitgevoerd, bijvoorbeeld door de merkdealer en kun je dit aantonen door het onderhoudsboekje of d.m.v. facturen of beide, dan verhoogt dat de restwaarde van je auto.


Marktwaarde zelf onderzoeken

Het is aan te raden om zelf goed te onderzoeken wat de marktwaarde is van je auto. Dat kun je doen op meerdere manieren. Ga bijvoorbeeld naar de merkdealer en vraag wat zij willen geven/betalen voor jouw auto. Daarnaast zijn er natuurlijk ook tal van websites waar je gratis een indicatie kunt krijgen van de marktwaarde van jouw auto. Je kunt jouw auto ook vergelijken met andere aanbieders op bijvoorbeeld de vergelijkingswebsite gaspedaal.nl of op marktplaats.nl. 


Terug naar FAQ


Stap 1 van 3
Details van de auto

 


Stap 2 van 3
OmschrijvingFoto's
Om het snelst de beste prijs aan u door te kunnen geven, vragen wij u enkele duidelijke foto’s te uploaden. Maak in ieder geval een foto van schuin voor en een foto van het interieur.

 
 
 
 


Omschrijving
Omschrijf je auto in onderstaand veld, vermeld of je recent iets hebt vervangen, bijvoorbeeld een nieuwe distributieriem. Benoem ook datgene wat jouw auto uniek maakt, een specifiek soort banden of nieuwe velgen erop gezet? Laat het ons weten!


 


Stap 3 van 3
Jouw gegevens

 
 
 
 
 

 
Bytes: 0/0
Tijd: 00:00:00


© mooieautobesteprijs B.V.